Sign in to follow this  
andecorp

Fans not switching off on SV

Recommended Posts

The cooling fans not only are not cycling anymore, they stay on once the engine is switched off. I have to turn the main power switch off to make them switch off.

When I turn the switch back on, they stay off.

 

I disconnected the thermal switch when they were running. It didn't switch them off.

 

I disconnected the air con compressor to see if it causes the problem. No effect.

 

Any ideas before I start taking her apart tomorrow?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sounds like a simple sticking relay - find the relay that powers the fans and switch it with one that works, would be the first step I would try.

 

 

The cooling fans not only are not cycling anymore, they stay on once the engine is switched off. I have to turn the main power switch off to make them switch off.

When I turn the switch back on, they stay off.

 

I disconnected the thermal switch when they were running. It didn't switch them off.

 

I disconnected the air con compressor to see if it causes the problem. No effect.

 

Any ideas before I start taking her apart tomorrow?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sounds like a simple sticking relay - find the relay that powers the fans and switch it with one that works, would be the first step I would try.

Each fan has it's on relay. There is no way both relays would die at the same time.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Each fan has it's on relay. There is no way both relays would die at the same time.

 

 

Hi got this problem with my 2001 VT right fan stays on all time do you know where the fans are located? Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 4/19/2018 at 10:42 PM, Hdosanjh said:

 

 

Hi got this problem with my 2001 VT right fan stays on all time do you know where the fans are located? Thanks

Fans are at the rear of the car, each side behind the bumper - surprised you couldn't find them with the noise they make.

 

I actually have the opposite behaviour - when I turn off the engine, the fans stop immediately even when its hot, and will not restart until the engine is started

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 9/30/2018 at 1:57 PM, Davo456 said:

Fans are at the rear of the car, each side behind the bumper - surprised you couldn't find them with the noise they make.

 

I actually have the opposite behaviour - when I turn off the engine, the fans stop immediately even when its hot, and will not restart until the engine is started

The fans aren't suppose to run with the engine off, no matter how hot. As to the original question, I have no idea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

still sounds like a relay somewhere. i believe there is a relay that trips the relay's.. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I had a car that did this as well. To the point it drained the battery. While not a Lamborghini, it was a Mini Cooper actually. The issue was the steering pump cooling fan. And it was a weird trip to get it solved. Temp solution, find the fuse or relay, but you might Have to dig a little more too.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this